Uppdaterat 10 juli, 2024
Det är mycket att lära sig och ta in när det kommer till vägmärken. De flesta kan tyckas vara ganska logiska och enkla att tyda medan andra är svårare att begripa. Vissa är mer sällsynta medan andra ser du överallt varje gång du är ute och kör. I detta blogginlägg vill vi betona trafikmärken; hur vi får alltmer internationellt anpassade trafikmärken, vi visa några exempel och berättar lite historia.
FN Konventionen reglerar och ändrar på vissa vägmärken och signaler för att få ett mer enhetligt utseende så att de känns igen internationellt, vilket underlättar för besökare men även för resande svenskar.
Samma utseende gäller dock inte för alla trafikmärken. Sverige följer FN:s regler med några få undantag (som tillåts av konventionen). Främst är det bakgrundsfärgen för varnings- och förbudsmärken som i Sverige är gul medan den oftast är vit i de flesta andra europeiska länder. Andra länder i Europa som också använder gul bakgrund på varnings- och förbudsmärken är Slovenien, Serbien, Montenegro, Finland och Makedonien. I Grekland och Polen används gul bakgrund på varningsmärken och vit bakgrund på förbudsmärken.
Tydligare med likadana trafikmärken i hela världen
Det är skilda meningar om vilken färg som syns bättre beroende på färgen på symbolerna som är svart, men även omgivningens färger spelar roll. I ett snölandskap syns en gul skylt bättre än en vit, medan bland gula och röda höstlöv eller även lummiga gröna landskap och gula rapsfält kan den gula färgen tyckas smälta in och synas sämre än den vita.
Se körkortspriser
Klicka härNär det kommer till färgen på vägvisningsmärken varierar färgerna kraftigt i alla länder. Som du kanske lagt märke till används grön bakgrund med vit text för vägvisningsmärken för motorvägar men kan i andra länder vara blå i bakgrunden. I övriga Europa är det ofta tvärtom att man använder grönt för motorväg och blått för landsväg.
Är vägmärkena tydliga mot grönt? Vad tycker du?
De flesta av vägmärken som står på våra gator och vägar i Sverige är designade av Kåge Gustafson som ritat upp ungefär 200 olika trafikmärken. Tratex är typsnittet som används på skyltarna har också tagits fram av Kåge.
Vissa vägmärken har funnits i några tusen år, dock såg de lite annorlunda ut än de gör idag, som du säkert kan tänka dig. Främst var de uppsatta för de som tog sig fram med häst. Exempelvis kunde ett träd märkas med inristningar eller färg, eller sattes stenar upp för att markera en väg. Även vikingarnas runstenar har använts för vägvisning.
Industrialiseringen under sekelskiftet gjorde att bilar blev allt vanligare på vägarna och behovet för trafikmärken blev mer aktuellt för att undvika kaos i trafiken. År 1916 tog den Kungliga Automobilklubben (KAK) på sig ansvaret att framställa en typ av skylt med en triangel samt text undertill som förklarade triangelns mening.
Sju år tidigare hölls en internationell konferens i Paris där man beslutade att använda runda blå skyltar med vit text. Det trekantiga vägmärket stod för varning och den runda blåa stod för förbud. Inte långt senare spred sig denna standard genom hela Europa.
Allt eftersom togs fler och fler trafikmärken fram och 1931 fastställdes en enhetlig standard i hela Europa. Det tillkommer nya trafikmärken hela tiden och vissa moderniseras eller ändras, oftast för att vara i linje med internationella bestämmelser.
Regeringen fastlägger Sveriges vägmärken och den senaste vägmärkesförordningen (SFS 2007:90) gäller sedan den 1:a juni 2007.
Kungsgatan, Stockholm, 3 september 1967, under natten hade Sverige övergått från vänstertrafik till högertrafik. Källa: Wikipedia
Som du säkert kan lista ut är varningsmärkenas funktion att varna för olika typer av risker och faror. Du bör vara extra uppmärksam och försiktig när du ser ett varningsmärke.
A2.
Varning för flera farliga kurvor
A3.
Varning för nedförslutning
Förbudsmärken sätts upp där det t ex är förbjudet att parkera, köra eller köra med ett visst fordon. Förbudet gäller från den markerade platsen och fram till nästa korsning om inget annat anges.
C1.
Förbud mot infart med fordon
C2.
Förbud mot trafik med fordon
C3.
Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon än moped klass II
Ett påbudsmärke är en uppmaning som du har skyldighet att följa. Det indikerar även om du endast får köra i en viss riktning eller om du bör stanna för fotgängare, till exempel.
Du är välkommen in på Kullens Trafikskola i Danderyd och Sollentuna där vi hjälper dig till rätta med att studera vägmärken som är en stor del av den obligatoriska kännedomen för att kunna ta körkort. Hör av dig till oss så sätter vi en dag och tid för ditt besök!
Se körkortspriser
Klicka härFör att boka in dig på intensivkurs hos oss kan du göra det här!
För mer information är du välkommen att besöka oss på webben.
Vanliga vägmärken: Vad betyder de?
Körkortsbehörigheter
Teoriprov – ta körkort
Vi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper. Läs mer om hur Google hanterar kakor här: https://business.safety.google/privacy/