Så går det till att ta körkort

Vägen till körkort kan verka lång och snårig och förmodligen så har du många frågor. Hör av dig till oss på Kullens Trafikskola Sollentuna så guidar vi dig genom hela processen från start till körkort. Om du vill veta ungefär hur det går till har vi sammanställt en guide nedan steg för steg.

Bild: körkortstillstånd

1. Körkortstillstånd

Innan du kan börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd. Det kan du göra från dagen du fyllt 16 år. Ansökningen gör man hos Transportstyrelsen. För att ansökan skall vara komplett måste man även göra en synundersökning.

Bild: Skriv in dig hos oss

2. Skriv in dig hos oss

När du har fått ditt körkortstillstånd kan du börja övningskör hos oss. Hör av dig så hjälper vi dig att lägga upp din körkortsutbildning.

Bild: Övningskör och plugga

3. Övningskör och plugga

Nu är det dags att börja övningsköra! Vi rekommendera att du tar en testlektion med en av våra lärare. Givetvis får din privata handledare alltid åka med för att ni ska kunna mängdträna hemma. För att kunna övningsköra privat måste du och handledaren gå en handledarkurs. Nu är det också läge att börja plugga på den teoretiska delen av utbildningen.

Bild: Riskutbildning

4. Riskutbildning

Riskutbildningen består av två delar. Den första delen, som kallas riskettan, gör du hos oss på trafikskolan. Den andra delen genomförs på halkbanan. Vi hjälper dig gärna med bokningen. Båda dessa två utbildningarna måste vara klar innan du kan göra teoriprovet.

Bild: Förberedelser

5. Förberedelser inför teoriprov och uppkörning

Hos oss på Kullens Trafikskola lära du dig allt som krävs för att du ska klara teoriprovet och bli en ansvarsfull och medveten bilförare. Vi erbjuder en utbildning med stöd av bl.a. onlinekoder för teoridelen. Detta är en fördel för dig eftersom Trafikverkets teoriprov är datoriserat. Testprov kan du göra hemifrån via Internet.
Teoriprovet skrivs på Trafikverket. Den teoretiska och den praktiska delen är ett sammanhängande prov och bokas samtidigt och måste ske inom en 14-dagars period.

Bild: Uppskrivning

6. Skrivningsdagen

  • Dagen du ska skriva teoriprovet ska du vara på plats 45-60 minuter innan hos Trafikverket
  • Ta med dig din legitimation (ingen legitimation – inget prov)
  • Du kommer att ta foto till ditt blivande körkort
  • Det är bra att vara i god tid så att du hinner lugna ner dig så du kan göra ditt bästa på provet
  • Har du lätt för att bli störd av andra kan du så sätta på dig hörlurar med musik i öronen så kan du koncentrera dig bättre på frågorna
  • Provet består av 70 frågor. Fem frågor är testfrågor som Trafikverket utvärderar om de ska med i provet i framtiden. 65 frågor baseras provet på och av de ska minst 52 st. vara rätt för att du ska bli godkänd.
Bild: Uppkörning

7. Uppkörningen

På uppkörningsdagen träffas vi på Kullens Trafikskola en timme innan körprovet. Du måste ha med dig din legitimation. Ingen legitimation – ingen uppkörning! Om behov finns gör vi en säkerhetskontroll innan du övningskör till Trafikverket. Vi går upp till väntrummet och väntar på inspektören. Inspektören hälsar dig välkommen och vill titta på din legitimation. Ni går sedan till bilen för att göra en säkerhetskontroll.
Innan ni åker iväg går inspektören igenom hur provet kommer att gå till. Körningen pågår i 30-45 minuter. När ni kommer tillbaka meddelar inspektören hur provet har gått. Förhoppningsvis har det gått bra och du kan köra tillbaka till skolan med ett leende på läpparna! Du får köra direkt efter godkänt prov.

Har du frågor eller vill boka tid?

RING 08-590 72 200

eller fyll i formuläret så kontaktar vi dig

  • Genom att kryssa i rutan nedan samtycker du till att Kullens Trafikskola behandlar personuppgifter om dig, i enlighet med vår personuppgiftspolicy

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.