Publicerat 13 oktober, 2024
Bussregeln innebär att om du kör på en väg med en hastighetsgräns på 50 km/h eller lägre, måste du lämna företräde till en buss som blinkar för att köra ut från en hållplats. Detta gäller inom tätbebyggt område och syftar till att underlätta kollektivtrafikens flöde.
Det finns många trafikregler som måste sättas på minnet för att ta körkortet och bussregeln är en av dem. Viktigt att man är säker på denna regel, därför tänkte vi i detta inlägg berätta närmare om vad som behöver tänkas på när man kör nära en buss eller busshållplats.
Den officiella bussregeln innebär att ifall du kör förbi en stillastående buss på en hållplats har du skyldighet att sakta ned eller stanna om busschauffören blinkar och visar att hen ska köra ut från hållplatsen.
(Ifall busschauffören inte blinkar ut behöver du alltså inte vänta utan kan köra om bussen). Detta gäller om hastighetsgränsen är på max 50 km i timmen. Är hastighetsgränsen högre än 50 km i timmen behöver du inte stanna men du behöver ändå vara uppmärksam och beredd på att agera.
Du bör vara extra beredd på att människor rör sig kring bussen. Folk som går av och på och ska över övergångsställen. Människor som springer till bussen från olika håll, lägger in eller tar ut bagage (långdistansbussar) eller barn som oförutsägbart springer ut på gatan kring bussen.
Var berädd på mer rörelse kring bussar och busshållplatser, helt enkelt, och kör om och förbi saktare för att kunna hinna agera snabbt ifall det skulle behövas. Håll koll på bussens dörrar, ifall de är öppna och folk fortfarande går av och på kan du lugnt köra om bussen.
Bussar har alltså företräde när de lämnar en hållplats inom tätbebyggt område, förutsatt att hastighetsbegränsningen är 50 km/h eller lägre.
Detta innebär att du som förare måste vara uppmärksam på bussens blinkers och sakta ner eller stanna för att låta bussen köra ut. Genom att ge företräde bidrar du till att hålla trafiken mer flytande, vilket är särskilt viktigt i områden med hög trafikintensitet.
Att ge bussen företräde är inte bara en fråga om laglydnad, utan också om trafiksäkerhet. Bussar transporterar ofta ett stort antal passagerare och behöver snabbt och säkert kunna återgå i trafik för att upprätthålla tidtabeller. Genom att lämna företräde minskar risken för olyckor och konflikter i trafiken, samtidigt som kollektivtrafikens effektivitet ökar.
Detta gäller dock endast på vägar med en hastighetsbegränsning på upp till 50 km/h. På vägar med högre hastigheter har du inte samma skyldighet att lämna företräde, men det är ändå viktigt att du kör försiktigt och är beredd på att agera om bussen oväntat börjar köra ut från hållplatsen.
Att följa bussregeln hjälper till att främja en smidig och säker trafikmiljö för både förare och passagerare.
Bussregeln säger att ifall du kör på en väg med en hastighetsgräns på högst 50 km i timmen ska du lämna företräde åt bussen när den blinkar ut och ska köra av busshållplatsen. Du får köra om en buss, i vissa lägen kan det till och med vara en bättre idé att köra om, men var försiktig i sådana fall.
Maxhastigheten för bussar i Sverige är 100 km i timmen, förutsatt att samtliga passagerarsäten har bälte och att alla passagerare har tillgång till ett. Ingen på bussen får alltså stå under färd om bussen kör i 100 km i timmen. Skulle de inte ha bälte får bussen inte köra fortare än 90 km i timmen.
Vill du lära dig mer om trafikregler och annat du behöver veta för att ta körkort? Kom in till oss på Kullens Trafikskola så hjälper vi dig till rätta. Kolla in våra erbjudande på körpaket och intensivkurser för 2024. Välkomna in!
Vi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper. Läs mer om hur Google hanterar kakor här: https://business.safety.google/privacy/