Publicerat 30 november, 2022
I detta inlägg berättar vi mer om hur du bör tänka kring bromssträcka och hur du förbereder dig. Ute i trafiken finns många risker och du bör ha koll på hur lång tid det faktiskt tar att stanna inför ett hinder och plötsligt förekommande blockeringar, som djur, fotgängare eller andra förare.
Bromssträckan är alltså den sträckan du färdas från det att du trampar på bromsen tills bilen står helt stilla. Sträckan varierar mycket beroende på fordonets:
Bromssträckan påverkas allra mest av fordonets hastighet och innebär en kvadratisk ökning (X km/tim²).
Exempel:
Det är svårt att göra exakta uträkningar av en bromssträcka då det är många faktorer som spelar in. I vilket skick är däcken? Är det blött, halt eller torrt väglag? Lutar det uppåt eller nedåt? Bromssträckan kan exempelvis bli 10X längre på hala vägar.
Även om det är svårt att göra exakta uträkningar kan vi ändå få ett hum genom att simulera en situation. Låt oss säga att vi bromsar med bra däck och bromsar på en relativt ny, rak och torr väg.
Formel:
Ta bort nollan i hastigheten, multiplicera siffran med sig själv och sedan med 0,4.
Vi multiplicerar med 0,4 eftersom att det kommer från att bromssträckan körandes i
10 km/tim på torrt väglag är ca 0,4 meter.
Exempel:
Uträkning med hastighet på 10 km/tim:
10 km/h → 1
1 x 1 = 1
1 x 0,4 = 0,4 meter bromssträcka.
Uträkning med hastighet på 50 km/tim:
50 km/h → 5
5 x 5 = 25
25 x 0,4 = 10 meter bromssträcka.
Den sammanlagda stoppsträckan består av reaktionssträckan plus bromssträckan. Om olyckan är framme är hastigheten det absolut mest avgörande för hur pass allvarliga skadorna blir.
Exempel:
Kör man i 30 km/tim hinner man stanna på ca 17 meters avstånd. Kör man däremot i 50 km/tim hinner man inte ens börja bromsa inom 17 meter utan stannar först vid 35 meter.
Högre hastighet innebär också mindre kontroll över fordonet och ju fortare man kör desto mindre tid har man på sig att reagera inför det oväntade på vägen. På vägar där oskyddade trafikanter ofta förekommer är det vanligast med en högsta tillåtna hastighet på 30 km/tim så att förare ska hinna reagera och stanna snabbt eller sänka farten.
Reaktionssträcka är avståndet bilen hinner åka innan föraren hunnit trampa på bromsen. Längden påverkas av din reaktionstid och fordonets hastighet. Vanligtvis ligger reaktionstiden på mellan 0,2 och 2,0 sekunder, dock påverkas den av om man konsumerat alkohol eller droger, trötthet och allmänt mående.
Fordonets hastighet och reaktionssträckan ökar proportionerligt, t ex:
Vanligtvis är de mer erfarna och vana förarna snabbare på att reagera. Förare mellan 45 och 54 år har allra bäst reaktionstid. Yngre förare mellan 18-24 år och de över 60 år har samma reaktionstid i trafiken då de yngre har skarpare sinnen medan de äldre har mer erfarenhet.
Stoppsträckan är summan av reaktionssträckan adderat med bromssträckan – alltså sträckan som bilen färdas från det att du upptäckt faran på vägen tills bilen står helt stilla. Håll alltid ett längre avstånd än den beräknade stoppsträckan och håll alltid hastigheten som vägskyltarna visar. I osäkra lägen är det alltid en god idé att sakta ned och observera läget innan du kör som vanligt igen.
Stoppsträcka = reaktionssträcka + bromssträcka. Räkna ut reaktionssträckan först och därefter bromssträckan. Lägg ihop resultaten och få svaret på stoppsträckan.
Bromssträckan, reaktionssträckan och allt som påverkar dessa faktorer är alltså avgörande för om man hinner stanna inför hindret eller inte.
Hoppas att denna artikel har gett dig en bättre bild om vad det innebär och hur du kan räkna för att få ett ungefärligt hum om hur fort du kan köra samt avståndet som bör hållas för att undvika skador i trafiken.
För att ta ditt körkort behöver du dock ha ännu bättre koll på trafikregler och öva på att köra för att få in vanan. Kom in till Kullens Trafikskola så hjälper vi dig till rätta med teori och körlektioner!
Välkommen in och kika på våra olika intensivkurser (erbjudande just nu, få 20 % rabatt på intensivkurs 1, 2 & 3). För all annan information är du välkommen att besöka oss på webben.