Uppdaterad 10 juni, 2024
Uppkörningen, eller förarprovet som det egentligen heter, är det sista steget du måste klara av innan du får ditt körkort. Provet, som utförs av Trafikverket, inkluderar en rad moment som bedöms – vilket för många kan leda till nervositet.
Men oroa dig inte, det finns många tips och knep för att du ska klara din uppkörning bättre.
I denna bloggartikel berättar vi hur en uppkörning går till och hur du fixar körkortet på första försöket!
För att få göra uppkörningen måste du ha klarat teoriprovet. Inför uppkörningen måste du även ha genomfört riskettan och risktvåan. Uppkörningen är till för att du ska visa att du kan tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken.
Det rekommenderas att gå igenom momenten en extra gång och köra ett pass precis före din uppkörning, så att du är “uppvärmd” när själva körprovet börjar. Det är även en fördel att välja att göra uppkörningen med den bil som du är van vid från trafikskolan.
Att vänja sig med en ny bil kan ta en stund och därför bör du sikta på vad som känns tryggt.
Körprovet börjar med att du får göra en säkerhetskontroll. Du kan till exempel få kontrollera bilens däck, motorolja, vindrutetorkare samt visa var bilens batteri sitter.
Det är viktigt att du vet vilka risker som kan uppstå om bilen inte fungerar som den ska. Om du upptäcker fel eller brister på bilen ska du kunna ge förslag på passande åtgärder.
För att bli godkänd måste du visa att du behärskar både fordonet och trafiksituationen.
Se körkortspriser
Klicka härUtöver detta behöver du se till att ställa in en säker körställning. Stolen ska till exempel justeras så att du sitter bra (handlederna ska kunna vikas över ratten), nackskyddet ska vara placerat ungefär i mitten av bakhuvudet och säkerhetsbältet ska vara på.
Tänk på att ta av dig jackan då bältet ska sitta tätt mot kroppen.
När säkerhetskontrollen är avklarad är det nu dags att köra. Förarprövaren kommer i god tid att ge dig tydliga instruktioner om vart du ska köra. Se till att köra lugnt, undvik rivstarter och kraftiga inbromsningar.
Se också till att du känner dig säker på fickparkering, backning runt hörn och liknande övningar. Trafikreglerna, som du visat att du förstår i teoriprovet är nu viktiga att beakta. Ett vanligt misstag när det kommer till trafikregler är att man missar högerregeln i korsningar.
Var uppmärksam, ha framförhållning, och tänk på samspelet med andra trafikanter och säkerhetsmarginaler. Sök ögonkontakt med fotgängare och cyklister. Kolla speglarna och glöm inte döda vinkeln!
En viktig del inom bilkörning är att kunna förutse potentiella faror. Många av de faror som finns i trafiken går att förutse och förebygga så länge du är handlings-och bromsberedd, vilket du speciellt bör se till att vara på följande platser:
Ytterligare är det viktigt att använda en “eco-driving” stil för att köra så sparsamt och miljövänligt som möjligt för att skona omgivningen. Detta är också något som bedöms på uppkörningen.
Bland annat tittar körskolläraren på: tomgångskörning, start och acceleration, växelval, motorbromsning samt din framförhållning. Ett tips är att köra så lite som möjligt på ettans växel, lägg istället i tvåan så fort du kan. Såvida du har ett förarprov för manuell bil och inte automat.
Och du, har din körlärare bedömt att du är redo för uppkörningen så är du det! Tvivla inte på dig själv, det kan göra att du kör för försiktigt och hindrar den övriga trafiken.
Enligt Trafikverket tar 48% körkortet på första försöket. På Kullens Trafikskola så klarar hela 4 av 5, alltså 80% av eleverna uppkörningen och tar körkort på första försöket! Detta är vi självklart väldigt stolta över.
Se körkortspriser
Klicka härEn uppkörning tar vanligtvis mellan 25 och 30 minuter, men det kan variera lite. Räkna med att du kommer att vara på Trafikverket under minst en timme när du gör ditt körprov. Vi rekommenderar att se till att vara på Trafikverket i god tid före din uppkörning.
Kommer du med andan i halsen finns risken att du börjar slarva och stressa upp dig i onödan. Läs mer om hur lång en uppkörning är.
Hos oss på Kullens Trafikskola lär du dig allt som krävs för att du ska klara kunskapsprovet och bli en ansvarsfull och medveten bilförare. Vill du ha fler råd eller boka körlektioner för att maximera dina chanser att klara uppkörningen, kontakta oss!
Lycka till med uppkörningen!
Bromssträcka – vad du behöver veta!
Körkortstillstånd – vad du behöver veta
Väjningsplikt – Vad gäller? Trafiksäkerhet – don’t drink and driveVi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper. Läs mer om hur Google hanterar kakor här: https://business.safety.google/privacy/