Uppdaterad 11 juli, 2024
Att vara en säker förare handlar om att ta ansvar för både sig själv och andra på vägen. Här är några viktiga punkter att tänka på för att minska riskerna i trafiken.
Att köra påverkad av alkohol eller droger är både farligt och olagligt. Dessa substanser försämrar din reaktionsförmåga, omdöme och koordination, vilket kraftigt ökar risken för olyckor. Statistik visar att en stor andel allvarliga trafikolyckor involverar förare som varit påverkade.
Lagen förbjuder körning under påverkan av alkohol eller droger, med stränga straff som böter, fängelse och indraget körkort. Även små mängder påverkar ditt omdöme och reaktionstid negativt.
Om du planerar att dricka alkohol, ordna alternativ transport eller se till att en nykter person kör. Att välja att inte köra påverkad är ett enkelt beslut som kan rädda liv och förbättra trafiksäkerheten.
I Sverige räknas det som rattfylleri att köra med 0,2 promille alkohol i blodet eller att vara påverkad av narkotika. Straffet kan vara böter eller fängelse. Grovt rattfylleri gäller vid minst 1,0 promille alkohol i blodet eller om föraren är avsevärt påverkad av alkohol eller annat medel.
År 2023 dog 124 personer i trafikolyckor med alkohol i blodet. Det motsvarar 54,15% av alla trafikolyckor, vilket är en minskning med 3,56 procentenheter då andelen år 2022 var 57,71%.
Jämfört med 2006 så har dödsantalet i alkoholrelaterade trafikolyckor minskat med 8,55 procentenheter från 62,70% till 54,15%.
När vi dricker alkohol försämras många av våra sinnen, vilket påverkar vår förmåga att köra säkert:
Trötthet: Alkohol gör oss tröttare, vilket minskar vår reaktionsförmåga.
Koordination: Vår koordination försämras, vilket gör det svårare att manövrera fordonet.
Reaktionstid: Reaktionstiden blir längre, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död i en nödsituation.
Uppmärksamhet: Alkohol påverkar vår förmåga att vara uppmärksamma på vägen och omgivningen.
Syn: Synen försämras, speciellt i mörker, och vi kan till och med börja se dubbelt.
Alkohol påverkar olika personer på olika sätt. Faktorer som kön, kroppsvikt, matintag och alkoholvanor spelar in. Här är några generella riktlinjer:
Kön och kroppsvikt: Män och kvinnor påverkas olika av samma mängd alkohol, och en persons kroppsvikt kan påverka hur snabbt alkoholen absorberas.
Matintag: Att äta innan man dricker kan sakta ner absorptionen av alkohol.
Alkoholtyp och mängd: Starksprit ger högre promillehalt än motsvarande mängd alkohol i form av vin eller öl.
Planera i förväg: Om du planerar att dricka, se till att ha en alternativ transportlösning.
Håll koll på din gräns: Lär känna din egen gräns och hur du påverkas av alkohol.
Använd tekniken: Använd appar för att påminna dig om att inte köra påverkad eller för att hitta alternativa transportmedel.
Se körkortspriser
Klicka härAtt använda säkerhetsbälte är en av de mest effektiva åtgärderna för att skydda dig i händelse av en olycka. Oavsett om du är förare eller passagerare, bör säkerhetsbältet alltid vara fastspänt. Det är utformat för att hålla dig på plats och förhindra allvarliga skador vid en kollision.
Statistik visar att användning av säkerhetsbälte drastiskt minskar risken för dödliga skador vid bilolyckor. Genom att bära säkerhetsbälte skyddar du inte bara dig själv, utan även andra passagerare, då obältade personer kan orsaka ytterligare skador vid en olycka.
Säkerhetsbältet är lika viktigt vid korta resor och i stadstrafik som på långa resor och vid höga hastigheter. Gör det till en vana att alltid använda säkerhetsbälte, oavsett avstånd eller destination. Din säkerhet är värd den lilla ansträngningen.
Att hålla sig inom de angivna hastighetsgränserna är avgörande för att minska risken för olyckor och allvarliga skador. Hastighetsbegränsningar är utformade för att säkerställa att trafiken flyter smidigt och att alla trafikanter kan röra sig säkert.
Statistik visar att olyckor vid hög hastighet ofta resulterar i allvarligare skador och fler dödsfall. Genom att följa hastighetsbegränsningarna minskar du inte bara risken för olyckor, utan visar också hänsyn till dina medtrafikanter och bidrar till en säkrare trafikmiljö.
Kom ihåg att anpassa hastigheten efter vägförhållanden och väderlek. Att respektera hastighetsbegränsningar är en ansvarshandling som kan rädda liv och skapa en tryggare trafikmiljö för alla.
Det skiljer sig mycket åt hur alkohol påverkar olika personer. Graden av påverkan kan till och med variera vid olika tillfällen hos en och samma individ. Kön, kroppsvikt, vad man ätit och hur mycket, vad man druckit och under hur lång tid är faktorer som alla påverkar promillenivån. Starksprit ger högre promillehalt än motsvarande mängd alkohol i form av vin eller öl.
Hur vi påverkas av alkohol är individuellt, baserat på faktorer som kroppsvikt, huruvida man ätit innan eller inte och hur ofta man dricker. Lär känna dig själv och hur du fungerar, särskilt om du ska inta alkohol någon tid innan du ska köra.
Hur klarar man uppkörningen? Vanliga vägmärken: Vad betyder de?Vi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa (icke-) personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper.