I Sverige är det lag på att alla personbilar ska gå igenom en besiktning för att få godkänt att framföras på vägar. Under en besiktning kontrolleras följande på bilen:

1. Bärande konstruktion
2. Hjulsystem
3. Motor och drivlina
4. Belysning och kommunikation
5. Kaross
6. Bromssystem
7. Miljökontroll
8. Övrigt

Från och med den 20 maj 2018 har nya regler införts gällande besiktning. Tidigare har datumen för besiktning styrts av bilens registreringsnumrets slutsiffra men idag är det rörliga perioder vilken innebär att du kan besikta bilen när du vill innan sista besiktningsdag. För nya bilar måste en besiktning vara genomförd senast 36 månader efter att den började köras. Den andra besiktningen ska vara genomfört senast 24 månader efter den månad då den första blev godkänd. Efter de två första besiktningarna ska bilen kontrollbesiktas senast 14 månader efter månaden för föregående godkänd besiktning.

Det är inte alltid lätt att ha koll på datumet när nästa besiktning måste vara genomfört men på Transportstyrelsens hemsida kan du få reda på den informationen. Fyll bara i ditt registreringsnummer för att ta reda på ditt besiktningsdatum.
 

//Teamet på Kullens Trafikskola Sollentuna