äldre bil med släp

En vanligt förekommande fråga vi får är hur tungt släp man får dra och om man får köra med släp om man har ett B-körkort. Beroende på vad du har för körkort så får du dra olika tunga släp på dragkroken. Har du ett vanligt körkort för personbil (B-körkort) får du köra med ett så kallad “lätt släp”. Generellt kan man säga att du får dra ett släp där totalvikten, alltså vagn och last är på max 750 kg. Även ett släp med en högre totalvikt än 750 kg kan dras men då får inte den sammanlagda bilen och släpet väga mer än 3500 kg. Behöver man köra med tyngre släp så räcker det inte med ett B-körkort och du måste du skaffa ett körkort med utökad B-behörighet eller ett BE-körkort.

Har du ett utökat B-körkort får du dra ett släp eller en släpvagn som är tyngre än 750 kg men där totalvikten på både bil och släp inte får överstiga 4250 kg. Behöver du ha möjligheten att köra med tyngre släp behöver du ha ett BE-körkort. Det ger dig behörigheten att dra ett tungt släp utan några begränsningar på bilens och släpvagnarnas sammanlagda totalvikt.

Reglerna och lagarna kring att köra med släpvagn kan komma att ändras och vi rekommenderar därför att du dubbelkollar gällande regler hos Trafikverket innan du ska ut och köra med släp. Vill du ha mer information om regler gällande körning med släpvagn och våra kurser är du välkommen att kontakta oss.
 

//Teamet på Kullens Trafikskola Sollentuna