Det är ständigt en diskussion om vad som är bäst, manuell eller automatisk växellåda. Vad är egentligen att föredra? Självklart är det en smaksak men det finns några skillnader som inte går att bortse ifrån.

 

Körkort

Väljer man att ta körkort för enbart automat får man ett villkorat B-körkort, vilket innebär att man endast får köra bilar med automatisk växellåda. Tar du ditt körtkort med en manuell bil får du köra med både automatisk och manuell växellåda vilket ger större frihet.

Pris

Något att tänka på är att manuella växellådor är billigare vid köp än automatiska och det är oftast dyrare att reparera en automatlåda vid eventuella problem. Ur ett ekonomiskt perspektiv så är körningen med en manuell växellåda billigare eftersom du som förare kan växla upp till högre växlar snabbare än vad en automatisk låda gör. Moderna automatlådor är idag kalibrerade för en snabbare uppväxling men som förare kan du läsa av terrängen och själv planera din körning på ett ekonomiskt sätt.

Självklart kan det vara bekvämare att ha en automatisk växellåda om man kör mycket stadskörning med många start och stopp. Många hävdar dock att körglädjen försvinner när man inte kan växla manuellt. Vi vill avsluta med att säga att det finns både för- och nackdelar med båda alternativen!

På vår blogg finns fler tips om körning och körkort!
 

//Teamet på Kullens Trafikskola Sollentuna