Ecodriving – bilkörning som både är bättre för miljön och mer ekonomisk! Med en planerad och smart körstil kan man minska sin bränsleförbrukningen med 10-20%. Grundprincipen i ecodriving är att köra på så hög växel som möjligt, för att minska varvtalet. Detta kan åstadkommas genom att hoppa över växlar och exempelvis hoppa från ettan till trean eller trean till femman.

Ett annat tips är att lägga ur växeln i nedförsbacke och enbart rulla fram om det är möjligt. Undvik att fotbromsa så mycket som möjligt och planera istället din körning med motorbroms. Ett sista tips att ta med sig är att stänga av bilen vid köbildning eller trafikljus om du vet att du kommer stå stilla i mer än en minut. Har du en automatlåda är det viktigt att starta mjukt med ett jämnt gaspådrag så inte motorn går upp i högt varvtal. I modernare bilar finns även ett snålt körprogram för den miljömedvetnes förfogande!

Utöver dessa enkla körtips så bör man även vara noggrann med skötsel och underhåll av fordonet. Det är viktigt att följa serviceintervallen, byta olja, tändstift och filter efter biltillverkarens rekommendationer. Med dessa tips är du garanterat snällare mot din plånbok, och framför allt miljön!

Läs gärna fler tips om körning och körkort på vår blogg!
//Teamet på Kullens Trafikskola Sollentuna