Publicerat 25 jul, 2022
I detta blogginlägg kikar vi närmare på körkortsbehörigheter – vilka behörigheter finns och vad innebär de? Vill man ta körkort till motorcykel, lastbil eller kanske buss vill det till att man uppfyller olika krav och lär sig de olika reglerna för respektive fordon. Informera dig om vad som gäller för de olika behörigheterna innan du sätter igång.
Kort sagt avgör körkortsbehörigheten på ditt körkort vilket eller vilka fordon du får köra. Det finns fjorton olika körkortsklasser (sedan 2013) som sträcker sig från EU-moped (AM) till tung buss (D). En och samma körkortsbehörighet kan ge dig behörighet till att köra ett eller flera olika fordon.
Exempelvis tillåter B-behörighet dig att köra personbil, lätt lastbil, terrängvagn, motorredskap klass 1 och 2, tre- och fyrhjulig motorcykel, traktor A och B, samt moped klass 1 och 2. AM behörighet låter dig köra moped klass 2, motorredskap klass 2 och traktor. Ta gärna reda på mer om vad som ingår i varje behörighetskategori, du kan läsa mer om dem på Trafikverkets hemsida här.
Som du säkert känner till är körkort B den absolut vanligast förekommande körkortsbehörigheten och är även grundläggande för att få köra större fordon. Att ha körkort är inte bara praktiskt utan vidgar även möjligheterna till arbete då flera arbetsplatser kräver det. På Kullens Trafikskola är vi med dig hela vägen från första lektionen tills du har körkortet i hand. Vi erbjuder olika körkortspaket som du kan använda dig av i egen takt.
Ett nytt initiativ startade den 1:a september 2018 som tillåter arbetslösa personer mellan 18 och 47 år i Sverige att låna pengar av CSN till att ta körkort. Ett belopp på max 15 000 kronor lånas ut till dig som är inskriven på arbetsförmedlingen och är aktivt arbetssökande. Läs mer om vad som gäller och hur du ansöker på CSN:s hemsida.
Om du vill jobba som buss- eller lastbilsschaufför finns olika körkortsklasser att välja mellan. För att kunna få köra buss behöver du D-behörighet och får då även köra tung buss. För lastbil är det C-behörighet som gäller. Oavsett vilket behöver du även komplettera med en yrkeskompetensutbildning som är en extrautbildning du kan göra på gymnasiet, Komvux eller trafikskola. När du klarat av utbildningen får du ett yrkeskompetensbevis, även kallat YKB.
Är du sugen på att påbörja vägen till ditt körkort? Har du frågor eller behöver vägledning till vilken körkortsbehörighet som passar dig bäst? Hör av dig till oss så hjälper vi dig, kostnadsfritt såklart!
Boka körpaket hos oss här!
För mer information är du välkommen att besöka oss på webben.
Handledarkurs för B-körkort – för dig som vill övningsköra privat
Körkortstillstånd – Vad du behöver veta
Hur klarar man teoriprovet? Hur mycket får man dra med B-körkort?Vi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper. Läs mer om hur Google hanterar kakor här: https://business.safety.google/privacy/