Publicerat 25 februari, 2022
Risktvåan är del 2 i den obligatoriska riskutbildningen och är utformad för att öka förståelsen för risker i trafiken. Du måste klara av Risktvåan för att få skriva teoriprovet och göra uppkörningen för ditt B-körkort. Första delen är Riskettan, men det spelar ingen roll i vilken ordning du klarar av riskutbildningarna.
Det viktiga inför Risk 2 är att du kan hantera bilen väl och att du känner dig trygg som förare. I denna artikel berättar vi allt du behöver veta om Risktvåan!
Syftet med Risk 2 är att du ska lära dig förutse och hantera allvarliga och riskfyllda situationer i trafiken när du tappat kontrollen över bilen. Utbildningen ökar förståelsen för hastighet, säkerhetsmarginaler och yttre förutsättningar såsom väder och underlag. I Sverige kan vi ju räkna med opålitligt och halkigt vägunderlag under vintern. Med andra ord kommer du förmodligen någon gång att råka ut för sladd på vägen, och då gäller det att ha koll på vad du ska göra!
Under Risktvåan får du chans att se vilken förmåga du och fordonet har för att klara av körning i risksituationer. Förutom att få uppleva hur det känns att köra på halt underlag och praktiskt öva på situationer som kan uppstå i trafiken innehåller utbildningen bland annat:
Några känner sig nervösa inför riskutbildning 2 men det behöver man inte vara. Halkbanan är helt säker och du kör tillsammans med certifierade utbildare. Riskutbildning 2 tar cirka 3 – 4 timmar.
Under körningen på halkbanan sitter du antingen själv eller tillsammans med en annan elev i bilen. Halkbaneinstruktören kan kommunicera med dig, eller er, via walkie-talkie under körningen. Instruktören kommer även att koppla in och ur ABS och antisladdsystem mellan olika rundor för att du ska få känna på skillnaden. Körningen är indelad i olika moment och varje moment görs flera gånger. Till exempel:
Du kan se halkbanan som en förberedelse och ett test på hur det kan bli i det verkliga livet. Om du följer instruktionerna kommer det högst troligt att gå toppen!
Riskutbildningen bör genomföras när du kan hantera bilen väl – i princip så väl att du är redo för uppkörning. När du kör hos oss kommer vi enkelt kunna se när du är redo och peppa dig inför kursen!
Riskutbildningen har inga konkreta krav för godkännande, utan är du bara med och följer instruktionerna ska du kunna bli godkänd. Ett av Transportstyrelsens mål med halkbanekörningen är faktiskt att du ska ‘misslyckas’ med momenten för att du ska få känna på konsekvenserna av att överskatta sin prestationsförmåga och hur det är att tappa kontrollen över bilen.
Kom ihåg att du ska kunna styrka din identitet med ID-handling vid ankomst.
Förutsatt att du uppfyller alla krav och klarar dig genom kursen meddelar vi Transportstyrelsen att du är godkänd. Du behöver alltså inte själv meddela någon myndighet utan det sköter vi. En genomförd riskutbildning är giltig i 5 år, vilket innebär att du har lång tid på dig att klara teoriprovet och uppkörningen.
Vi på Kullens Trafikskola hjälper dig gärna med bokningen. Har du frågor eller vill boka tid, kontakta oss så hjälper vi gärna!
Riskettan – öka medvetenheten om farliga trafikbeteenden Handledarkurs för B-körkort – för dig som vill övningsköra privatVi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa (icke-) personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper.