Publicerat 11 juli, 2024
I dagens trafikmiljö finns det specifika områden där särskilda regler gäller för att säkerställa säkerheten för både fotgängare och cyklister.
Dessa områden inkluderar gågator, cykelgator och gångfartsområden. Nedan kan du läsa mer om kraven för dessa områden och hur deras vägmärken ser ut.
Se körkortspriser
Klicka härPå en gågata och i ett gångfartsområde gäller särskilda krav som är utformade för att skydda de gående. Dessa regler är viktiga för att skapa en trygg miljö för fotgängare, och det är viktigt att alla trafikanter känner till och följer dem.
– Hastighetsbegränsning: Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart, vilket innebär cirka 5-7 kilometer i timmen.
– Parkering: Parkering av fordon är inte tillåten på gågator eller i gångfartsområden, för att säkerställa fri passage för fotgängare.
– Väjningsplikt: Som förare har du väjningsplikt mot gående. Det innebär att du alltid måste ge företräde åt fotgängare.
Det är inte tillåtet att köra ett motordrivet fordon på en gågata, förutom när du behöver korsa den. Det finns dock vissa undantag som tillåter motordrivna fordon att köra på gågator vid behov, såsom för:
– Varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan.
– Transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan.
– Transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan.
– Transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.
Vägmärkena som används för att markera gångfartsområde och gågata är tydliga och igenkännliga. Dessa skyltar hjälper till att informera förare om de särskilda regler som gäller i dessa områden.
På en cykelgata gäller särskilda bestämmelser som är utformade för att skydda cyklister och skapa en säker miljö för cykeltrafik. Dessa regler hjälper till att förbättra trafiksäkerheten och göra det lättare för cyklister att färdas.
– Hastighetsbegränsning: Fordon får inte föras med högre hastighet än 30 kilometer i timmen.
– Parkering: Fordon får endast parkeras på särskilt anordnade parkeringsplatser.
– Väjningsplikt: En förare som kör in på en väg som är cykelgata har väjningsplikt mot fordon på cykelgatan.
– Anpassning till cykeltrafik: En förare av ett motordrivet fordon ska anpassa hastigheten till cykeltrafiken.
– Väjningsplikt vid kurskollision: En förare har också väjningsplikt mot varje fordon vars kurs skär den egna kursen när föraren kommer in på en väg från en cykelgata.
Den högsta tillåtna hastigheten märks ut med vägmärke som hjälper till att påminna förarna om att anpassa sin hastighet efter de särskilda reglerna som gäller på cykelgator.
Cykelbanor är speciellt avsedda för cyklister och bidrar till att separera cykeltrafiken från motorfordonstrafiken. Detta skapar en säkrare miljö för cyklister och hjälper till att minska olyckor.
– Om det finns en cykelbana, ska du normalt använda den.
– Barn upp till och med åtta års ålder får använda gångbanan för cykling om det inte finns någon cykelbana.
– Du cyklar på höger sida och gör omkörning till vänster, precis som på vanliga vägar.
Under vissa förhållanden får du cykla på körbanan även om det finns en cykelbana, förutsatt att du följer särskilda försiktighetsåtgärder:
– Du måste vara minst 15 år gammal.
– Hastighetsbegränsningen på körbanan får inte vara högre än 50 kilometer i timmen.
– I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge.
– Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.
Se körkortspriser
Klicka härPå vissa vägar är cykling förbjuden, till exempel på motorvägar och motortrafikleder. På övriga vägar är det tillåtet att cykla, så länge du följer de allmänna trafikreglerna och anpassar din körning efter förhållandena.
Genom att följa dessa regler och vara medveten om de olika trafikmiljöerna bidrar du till en säkrare och mer effektiv trafik för alla.
Sveriges trafikregler genom åren – Regeländringar och fun facts Vad är defensiv körning? Hur du kör säkert och undviker trafikolyckorVi använder tekniker som cookies för att lagra och/eller få tillgång till enhetsinformation. Detta gör vi för att förbättra surfupplevelsen och visa (icke-) personanpassade annonser. Genom att ge ditt samtycke till dessa tekniker tillåter du oss att behandla data såsom surfvanor eller unika ID på denna webbplats. Att inte ge samtycke eller att återkalla samtycke kan negativt påverka vissa funktioner och egenskaper.